Nostalgische fietstocht door Noordoost FrieslandZomer 2022, stapten Tineke en ik op onze e-bikes om een eindje te fietsen door de Friese streek, waar de vroegste voorouders van onze familie De Boer woonden: Noordoost Friesland. Startpunt was het dorp Anjum, gelegen vlak bij het Lauwersmeer. Via Oostmahorn en Ezumazijl peddelden we langs het Lauwersmeer naar Ee en vervolgens langs de Dokkumer Trekvaart naar Dokkum. Hier had ik in de jaren 90 menig uur doorgebracht in Streekarchief Noordoost Friesland, om daar o.a. tal van gegevens te vinden over onze vroegste voorouders en de Schiermonnikoog-tak van de familie. Via Wetzens, Oosternijkerk en Nes kwamen we in Moddergat aan de Waddenzee. Ook hier woonden familieleden. Daarna verder naar het dorp Lioessens, waar vele generaties De Boer's woonden en werkten. Het hoogtepunt was ons bezoek aan de net buiten het dorp liggende boerderij van onze vroegste voorouders: Ysalda Zathe. Hier wachtte ons een grote verrassing...
...In 1998 was ik hier ook al geweest en had toen een foto van de boerderij genomen vanaf de weg. Deze keer gingen we de oprit naar de boerderij op en spraken daar de huidige eigenaar. Op mijn vraag aan hem wat de naam van de boerderij was gaf hij als antwoord: Ysalda Zathe. Dit was nogmaals een bevestiging dat het hier gaat om de boerderij die de vroegste voorouders van onze familie De Boer bewoonden. Ysalda Zathe bleek vanaf 2017 door de huidige eigenaar veranderd van boerderij in en een bed en breakfest.
Via o.a. het kerkje van Lioessens, waarin o.a. stamvader Siebe Kornelis de Boer en zijn vrouw begraven liggen, fietsten we terug naar het drie kilometer verderop gelegen Anjum. Ook voor echtgenote Tineke is dit en een historische plek: het woonhuis waar haar moeder geboren werd, het huis van het hoofd van de school 'met den bijbel'. Het woonhuis stond er nog, de naastliggende school van toen was verdwenen.
Dit was een heerlijke nostalgische fietstocht door het gebied van onze (verre) voorouders.

foto links:
Ysalda Zathe anno 1998

Ysalda Zathe was de boerderij, waar tussen circa 1700 en 1800 de eerste drie generaties van onze familie De Boer op boerde, woonde en geboren werd (ca. 1 km ten noorden van Lioessens):
Folkert Douwes (ca. 1675-1724), diens zoon Kornelis Folkerts (1709-1759) en kleinzoon Siebe Kornelis de Boer (1747-1817), degene die in 1811 de familienaan De Boer aannam.

2 foto's links:
Ysalda Zathe anno 2022,

Zoals we Ysalda Zathe (een beetje onze familieboerderij) tijdens de fietstocht aantroffen (sinds een paar jaar geen boerderij in bedrijf meer, maar in gebruik als bed en breakfast, genaamd B en BE 'Happy Friesland').


terug naar startpagina DE BOER:terug naar mijn Homepage: