Kees en Reino, pake en beppe in Akkrum

door mijzelf in 2017 geschilderde portretten van pake Kees en beppe Reino (zoals ze er eind jaren vijftig uit zagen)

Kornelis Pieters (Kees) de Boer (1884-1965) was het eerste kind van het omvangrijke gezin van Pieter Kornelis de Boer en Neeltje Sijtzes Zandstra. Kees, want zo werd hij genoemd, kwam ter wereld in Oosterlittens en groeide daar ook op. In 1895, toen Kees elf jaar oud was, verhuisde het gezin naar Bolsward. Vader Pieter werd daar botermaker op de melkfabriek. In Bolsward begon Kees met het uitoefenen van het ambacht, dat zijn hele verdere leven zou beheersen, dat van timmerman. In de verschillende akten van bevolkingsregister en burgerlijke stand worden de volgende beroepen vermeld: bouwkundige, architect, timmerman. In Bolsward leerde Kees ook zijn vrouw Reino kennen, die er als dienstbode werkte.
Reino Reinders Politiek (1884-1978) was net als Kees de eerstgeborene in een kinderrijk gezin. Dit was het boerengezin van Reinder Sijtzes Politiek en Tjitske Jans Zijlstra. Reino werd geboren in Hieslum, maar groeide op in Kimswerd.

Na het huwelijk van Kees en Reino in 1909 te Witmarsum woonde het jonge paar vier jaar in Bolsward. Hier kwamen hun zonen Pieter (1910-1988) en Reinder (1912-2004) ter wereld. Omdat Kees in die tijd bij verschillende bazen werkte, verliet het echtpaar de Boer-Politiek in 1913 Friesland en verhuisde naar Haarlem. Korte tijd later vond Kees werk in Den Haag en vertrok het gezin naar die stad. In het Haagje werd hun derde zoon Sijtze (1916-1999) geboren. In hetzelfde jaar, drie jaar na het vertrek uit Friesland, kwam het gezin weer terug in Bolsward. En nog eens drie jaar later, in 1919, werd er opnieuw verkast, nu naar Akkrum. Want midden in dit dorp had Kees een huis gekocht naast het postkantoor, om er een timmerbedrijfje te beginnen. Het werd de ‘timmerwinkel’ genoemd. Hier brachten ze, ondanks crisistijd en oorlog, gelukkige jaren door. De zonen moesten ‘leren’. Voor Piet werd dat de HTS, voor Reinder de ambachtschool en later avondschool en Sijtze ging naar de kweekschool en volgde later de opleiding voor landmeter. De drie zonen trouwden later en gingen het huis uit.

foto's uit de jaren 20 van de vorige eeuw:

links: ca. 1925, achter het huis met 'timmerwinkel' in Akkrum: uit raam Kees de Boer met ervoor oudste zoon Piet de Boer

boven: 1922, het gezin van Kees de Boer en Reino de Boer-Politiek, vlnr zoon Sijtze (1916), vader Kees (1884), zoon Reinder (1912), zoon Piet (1910) en moeder Reino (1884)

Direct na de Tweede Wereldoorlog nam zoon Reinder het timmerbedrijf over en Kees en Reino gingen een kilometer verderop wonen, in Nes, vlak bij Akkrum. Ze hadden daar hun tuintje met kippen, wat het nodige tijdverdrijf gaf. Maar Kees kwam ook nog dagelijks in ‘zijn timmerwinkel’ kijken en helpen. De kinderen, maar ook de kleinkinderen kwamen veelvuldig pake en beppe opzoeken. Dat was voor Kees en Reino een feest. Op 15 mei 1959 vierden ze met een groot deel van de familie hun vijftigjarig huwelijk. Zes jaar later, in 1965, werd Kees getroffen door een hersenbloeding, die hem fataal werd. Een paar jaar later ging Reino, toen het zich alleen redden niet zo goed meer ging, naar een bejaardenwoning midden in het dorp (Boarnsterdyk). Haar laatste levensjaren woonde ze in verzorgingshuis Coornhertstate in Heerenveen, waar ze op 92-jarige leeftijd overleed.

boven  Kees de Boer (pake Kees) in de jaren vijftig

rechts Kees (pake) en Reino (beppe) schaatsend op oudere leeftijd



terug naar 'delen uit het DE BOER-boek':