De Olijfberg is een bergrug ten oosten van Jeruzalem. De eigenlijke Olijfberg bereikt een hoogte van 809 meter en steekt daarmee 65 meter boven de Tempelberg in Jeruzalem uit.
De berg dankt zijn naam aan de olijfbomen die op de berg groeien. Aan de voet van de berg ligt Gethsemane, de plaats waar Jezus werd overgeleverd aan de Romeinen. De Olijfberg is de locatie waarop veel Bijbelse gebeurtenissen zich hebben afgespeeld.
In het Bijbelboek Zacharia wordt de Olijfberg als de plaats genoemd vanwaar God zal beginnen met het tot leven wekken van alle overledenen aan het einde der tijden. Om deze reden is de Olijfberg altijd een populaire begraafplaats voor Joden uit Jeruzalem geweest.
In het Nieuwe Testament wordt de Olijfberg veelvuldig genoemd. Ook verbleef Jezus veel op deze berg. Volgens de evangeliën gebruikte Jezus de Olijfberg als rustplaats en als plaats om zijn leerlingen te onderwijzen. Volgens de overlevering was dit ook de berg waar Jezus weende over de stad Jeruzalem (Jeruzalem werd in het jaar 70 verwoest).

Op dag 7 van onze Israelreis komen we op de Olijfberg, onderweg van Tiberias naar Jeruzalem. Vanaf de Olijfberg heb je eeen schitterende gezicht op de Oude Stad van Jeruzalem.Naar Belangrijke plaatsen in Israël:-----Naar Startpagina Israëlreis: