De Golanhoogten of Golanhoogvlakte is een heuvelachtig gebied op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël. De burgerbevolking op de Golanhoogten bestaat vooral uit arabieren; de meerderheid beschouwt zichzelf nog altijd als Syrisch.
Door de eeuwen heen maakte het gebied deel uit van verschillende Rijken en is het een doorgangsgebied geweest voor handelsverkeer tussen Damascus, Jeruzalem en Caïro.

Gedurende de Zesdaagse Oorlog van 1967, veroverde Israël het grootste deel van het gebied op Syrië en begon met het stichten van Israëlische nederzettingen. In 1981 werden deze door Israël geannexeerd.

Dit gebied heeft een groot strategisch belang, zowel voor de Israëlische defensie, aangezien de afstand tot bijvoorbeeld de stad Haifa slechts enkele tientallen kilometers bedraagt, als voor de Syrische defensie, omdat ook de afstand tot de hoofdstad Damascus enkele tientallen kilometers bedraagt. Verder heeft Israël hier radarposten geplaatst.

Tijdens onze Israelreis komen we op dag 6 op de Golan hoogvlakte. We doen dan het uitzichtspunt Kuneitra,aan, vlak bij de Syrische grens.


Naar Belangrijke plaatsen in Israël:-----Naar Startpagina Israëlreis: