De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld. De waterspiegel ligt thans 429 meter onder zeeniveau, waarmee het de laagst gelegen plek op aarde is. De Dode Zee ligt op de grens van Jordanië en Israël.
Het meer kreeg waarschijnlijk de naam Dode Zee omdat door de hoge concentratie van mineralen er geen direct zichtbare levende wezens in voorkomen.

Het meer is via de Jordaan de afvoerbasis van een groot stroomgebied, bestaande uit gedeelten van Israël, Jordanië, Libanon en Syrië. Het instromende water verdampt grotendeels en daardoor wordt het meer een depot van mineralen. De concentratie zout is zo hoog, dat een mens er zonder moeite in blijft drijven.

Sinds Jordanië, Libanon, Syrië en Israël zelf steeds meer water onttrekken aan het Meer van Galilea, de Jordaan en toevoerende rivieren is het niveau van het meer de laatste decennia snel gedaald. In 2005 hebben de drie buurlanden van de Dode Zee aangegeven de Dode Zee te willen redden door er water uit de Rode Zee in te laten lopen.

. Op dag 10 en dag 11 komen we tijdens onze Israëlreis in of bij (Qumran en Massada) de Dode Zee.Naar Belangrijke plaatsen in Israël:-----Naar Startpagina Israëlreis: