03-05-2016
---Israëlreis dag 9

Dag 9: ochtend: Bethlehem, middag: Jeruzalem

Locatie Bethlehem: 9 km ten zuiden van Jeruzalem
Omdat niet iedereen van het reisgezelschap meegaat gaan we vanochtend met een kleine bus vanuit Jeruzalem naar Bethlehem. Met een (goed Engels sprekende) Palestijnse gids, omdat Bethlehem in Palestijns gebied ligt. We bezoeken eerst, een paar kilometer buiten Bethlehem, de plek waar de herders (die "lagen bij nachte in 't veld") de boodschap van de geboorte van Jezus' geboorte ontvingen. Daarna, vlak voor Bethlehem en een Israëlische controlepost), komen we bij de 4 meter hoge muur, opgeworpen rond Palestijns gebied. Bizar. Ook zien we tegen de Bethlehemse heuvels nieuw gebouwde Israëlische nederzettingen. De hoge muur en het recente werk van de kolonisten in Palestijns gebied is Israël erg kwalijk te nemen.
De gids vertelt ons, dat het hedendaagse conflict tussen Israëliërs en Palestijnen alleen in stand wordt gehouden door de extremisten van beide kanten: extreme moslims, maar ook ultra-orthodoxe joden.
In Bethlehem bezoeken we eerst de Geboortekerk van Jezus. In het midden van deze kerk bevindt zich de geboortegrot met een 14-puntsster, die de plek van de geboorte van Jezus markeert. Ook gaan we naar de even verderop gelegen Melkgrot, waar Maria en Jozef hun baby Jezus voedden op hun vlucht naar Egypte. Daarna maken we een wandeling door Bethlehem, een oud stadje met smalle straatjes en arabische markt en tal van winkeltjes. Dan gaan we terug naar ons hotel in Jeruzalem.Bethlehem
Dag 8, vervolg:
Teruggekomen in Jeruzalem maken we vanuit ons hotel een wandeling door de wijk Mea Sharin, de oudste ultra-orthodoxe Joodse (Haredi) wijk van Jeruzalem en daarna door de bekende Jaffastraat (Yafo) (die eindigt bij de Jaffa Gate van de Oude Stad) en omgeving met een gezellige Joodse markt. Tenslotte maken we deze laatste dag in Jeruzalem nog een flinke wandeling door de Oude Stad van Jeruzalem, met name door de Armeense wijk, waar we nog eens gezellig uit eten gaan met anderen van ons reisgezelschap.
Jeruzalem, en met name bijzondere plekken als Klaagmuur, Tempelberg en Heilige Grafkerk, geven je, ook al ben je niet gelovig, een gevoel van "dit is heilig', 'dit is een spiritueel belangrijke plek op aarde.
En ja, Yad Vashem, het monument voor 6 miljoen vermoorde joden, is voor mij toch wel het hoogtepunt van de reis.JeruzalemS
halom Jeruzalem...

Naar Dag 10 van mijn Israëlreis:---Naar mijn Israël startpagina: ---Naar mijn Homepage: