verhaal met foto's
"Fietsen toen"
Kees en zijn fiets door de jaren heen
deel 1 (1936-1991)


1936
Waar mijn liefhebberij voor het fietsen vandaan kwam
is duidelijk. Die kwam geheid van overgrootvader Pieter de Boer (1856-1948). Oerpake Pieter presteerde het om in 1936 (achterkleinzoon Kees kwam zes jaar later pas ter wereld) op 80-jarige leeftijd op zijn oerdegelijke transportfiets in Friesland de "elf-en-dertig"-tocht te volbrengen. Dit was een fietstocht, die langs alle 11 Friese elfsteden en alle Friese 30 grietenijen (gemeenten) voerde. Minstens zoveel kilometers peddelen als de 240 km lange elfstedenfietstocht.
Oerpake Pieter's opmerkelijke prestatie haalde destijds de Leeuwarder Courant (zie foto links).




1949
De jonge Kees de Boer begint z'n 'fietsloopbaan' met een houten autoped. Hij woont dan in Oostzaan (NH) en is zeven jaar oud. Soms gaat het mis en wordt er met de autoped een blubberrijke sloot ingereden, met in de broekzak een pakje Old Mac-sigaretten voor heit.

1950
Rond z'n achtste levensjaar krijgt Keesje z'n eerste fiets, eentje met houten klossen op de trappers. Later gaan die klossen eraf en kan er 'echt' worden gefietst.

1953
Na de verhuizing naar Beilen wordt in 1953 het mooie Drentse land per fiets verkend, samen met heit en Ieneke. Keesje is dan 11 jaar (foto rechts).

1954
Met z'n gloednieuwe Gazelle (met drie versnellingen!) begint voor de 12-jarige 'teenager' Kees het 'Grote Fietsen': vanuit Beilen dagelijks op en neer peddelen naar de HBS in Assen en alle schoolvakanties zoveel mogelijk met de fiets op weg. (Foto links: in Appelscha, onderweg naar de pake- en beppe's in Grouw en Akkrum).

1956
Het fietsen van Drenthe (Beilen) naar Friesland (Akkrum en Grouw) gedurende bijna alle vakanties gaat in de HBS-jaren alsmaar door. Vanuit Akkrum (zie foto rechts) en Grouw onderneemt Kees ook ritjes door 'It Heitelan'.
In Drenthe, fietst Kees, toen ook aan het suikerzakjes sparen, alle cafe's en restaurant af in Beilen en wijde omgeving af om suikerzakjes te vragen, maar ook om heerlijk te fietsen in de vrije natuur. Ook in Friesland, Groningen en op vakantieadressen wordt al fietsend de verzameling suikerzakjes uitgebreid . Dit suikerzakjes verzamelen is natuurlijk bijzaak, het gaat om het al peddelend er op uit gaan...

Bij de al fietsend vergaarde suikerzakjes in de jaren 50 waren er diverse van horeca-gelegenheden, die thans (2011) al lang niet meer bestaan
1960
Het langeafstandsfietsen, waar al lang naar uitgekeken werd, begint in 1960. Samen met schoolvriend Henk Kroeze uit Annen volbrengt Kees een tweeweekse fietstocht in Duitsland, compleet met tentje en toebehoren. Route: Beilen-Arnhem-Venlo-door de Eifel (zie foto links) naar Ahrweiler-via Moezeldal naar Koblenz-via Rijndal naar Keulen en dan via Arnhem retour Drenthe
1961
Direct na het halen van het HBS-diploma onderneemt Kees z'n tweede grote fietstocht, ditmaal samen met schoolvriend Albert Darwinkel uit Tynaarlo. Nu gaat de fiets- en kampeerreis naar Belgie en Luxemburg. Route: Beilen-Eindhoven- via de Belgische Kempen naar Huy aan de Maas (foto boven)-via Han sur Lesse naar Alle-sur-Semois (Franse grens)-Luxemburg (foto rechts)-door de Ardennen naar Maastricht-dan terug naar Drenthe




1961-1970
Daarna volgen een aantal jaren, waarin het fietsen voor Kees iets minder belangrijk wordt.
Gedurende zijn militaire diensttijd (1961-1963) staat het fietsen op een zeer laag pitje.
Ook de jaren daarna, in Arnhem werkend bij het AKU-research lab (1963-1970),
wordt er weinig gefietst over langere afstanden.
Wel neemt de belangstelling voor het wielrennen en met name de Tour de France grote vormen aan.
Op het werk wordt ieder jaar gepouled tijdens de de Tour. In die jaren brengt Tourfanaat Kees
ook zijn eerste bezoek aan de Tour in Frankrijk. Eddy Merckx is dan de grote man.




1970-1975
De jaren van Kees z´n studietijd in Wageningen wordt er weer meer gefietst. Noodgedwongen. Om als student mèt een gezin (vrij uniek in die tijd) het hoofd boven water te kunnen houden is Kees gedurende zijn studie ook vijf jaar lang postbode in Arnhem. Met de fietstassen uitpuilend van de post fietst Kees kriskras door Arnhem, vooral in Malburgen, en leert zo alle uithoeken van die stad kennen. Bij het afstuderen in 1975 vermeldt de Gelderlander `eerste postbode met universitaire bul´.




1977
Na de verhuizing naar Leeuwarden in 1976 en het in 1977 aanschaffen van een racefiets begint voor Kees "het grote fietsen", langere afstanden pedaleren, in Friesland en regelmatig naar de camping in Dwingeloo



1987
De periode 1988-2003 zijn voor Kees de topjaren met zijn racefiets. Hij fietst dan (als lid van TFC Frisia in Leeuwarden en vanaf 1992 ook nog als lid van TFC 't Kamrad te Assen) in 15 jaar tijd 2 ½ keer de wereld rond. Door vanaf z'n 46ste tot het jaar waarin hij 61 jaar oud wordt jaarlijks ruim 7000 km te fietsen mag Kees in 2003 een herinnering in ontvangst nemen voor het behalen van 100.000 km fietsen (foto links).




1989
Vanaf camping 'De Noordster' in Dwingeloo fietsen we die jaren met de hele familie wat af, zoals naar kamp Westerbork (boven)

1990
De racefiets brengt Kees nog steeds regelmatig naar Beilen, vanuit Leeuwarden of Dwingeloo (rechts)

1991
Een uitdaging van wat kleinere orde, is het met met het gezin, Peter en Joost inbegrepen, het een aantal keren fietsen van de Drentse rijwielvierdaagse. Zelfs voor 7-jarige Sander is het fietsen temidden van een "grijze meute" geen probleem





Verder naar deel 2, klik op:

terug naar mijn Fiets-homepage, klik op:... --terug naar mijn Homepage, klik op:...